Sekolah Seniman Pangan - School for Creating Foodpreneurs

Sekolah Seniman Pangan merupakan Javara Academy dari PT. Javara Indonesia yang bergerak dibidang pangan asli produk Indonesia. Sekolah Seniman Pangan menciptakan para petani, nelayan dan perimba dari berbagai daerah di Indonesia yang bertransformasi menjadi food entrepreneur baik itu dari wilayah perkotaan maupun kawasan desa terpencil sehingga mereka bisa kembali untuk membangun wilayahnya melalui wirausahawan bidang pangan berbasis lokal. Pembelajaran mulai dari input bahan baku, paska panen, pengolahan, proses produksi, pemasaran hingga manajemen usaha. Lokasi Sekolah Seniman Pangan berada di Kota Bekasi.

Ada tiga pendekatan yang dilakukan oleh Seniman Pangan yaitu: 1). Menyediakan program pelatihan berdurasi 2 taun yang intensif dan holistic berbasis aksi langsung untuk melahirkan wiratani/wirapangan kelas nasional/dunia; 2). Mengembangkan pusat layanan bersama pengolahan produk pangan berstandar internasional di berbagai wilayah Indonesia; dan 3). Menyediakan jasa pelatihan, konsultasi dan akses pasar bagi usaha-usaha berbasis komunitas yang henda meningkatkan kapasitas usahanya.

Helianti Hilman, penggagas dan perintis Sekolah Seniman Pangan. Pembelajaran dari menjalankan PT. Javara Indonesia selama ini menjadi basis pengajaran untuk aksis nyata yang efektif bagi para petani, nelayan dan perimba untuk menyerap dan menerapkan ilmu yang diperoleh. 

Mitra pelaksana program Ford Foundation adalah Sekolah Seniman Pangan.
_____________________________________________________________________________

The Food Artists School is Javara Academy from PT. Javara Indonesia which is engaged in the original Indonesian food products. The Food Artists School created farmers, fishermen and raiders from various regions in Indonesia who were transformed into food entrepreneurs both from urban and remote rural areas so that they could return to develop their territory through local-based food entrepreneurs. Learning starts from input of raw materials, post-harvest, processing, production processes, marketing to business management. The location of the Food Artists School is in Bekasi City.

There are three approaches taken by Food Artists, namely: 1). Provide intensive and holistic 2-year training programs based on direct action to produce national / world class warriors / warrants; 2). Developing joint service centers for processing international standard food products in various regions of Indonesia; and 3). Providing training, consulting and market access services for community-based businesses that have the capacity to increase business capacity.

Helianti Hilman, initiator and pioneer of the Food Artists School. Learning from running PT. Javara Indonesia has been a teaching base for real action that is effective for farmers, fishermen and perimba to absorb and apply the knowledge gained.

The managing partner of the Ford Foundation program is the Food Artists School.
















Add caption

Comments